Sverok och demokrati
 • Medelklassen och uppåt. Sverok är väldigt osynligt i utsatta förortsområden.
 • Men det är ju en paraplyorganisation för befintliga föreningar?
  Så de samlar de som redan finns, även om de också har som syfte att verka för en levande spelkultur i stort.
  Så då kanske det inte finns så många spelföreningar i utsatta förortsområden?

  Men om det skulle bildas såna föreningar och deras medlemmar skulle åka på olika konvent, tror du att dessa medlemmar skulle känna sig mer välkomna om riksorganisationens representanter på central nivå också representerade en organisation som riksorganisationen bedömde vara anti-demokratisk?
  Eller skulle de rentav känna sig mindre välkomna?
 • Jag menar att om Sverok skall lägga resurser på att synas kanske de skulle synas på arenor där de inte redan är etablerade.
 • Men när jag läser denna tråd inser jag att mitt gnäll är ganska meningslöst. Mitt verkliga problem är att Sverok utvecklats i en riktning som jag finner både sorglig och lite obehaglig.

  Men en majoritet här verkar vara okej med att Sverok som enda liknande förbund lägger sig i rikspolitiken. Jag tycker det stinker. Skall försöka hålla käften nu.
 • kan hålla med om att det stinker. tycker att fler borde göra som Sverok.
  och att det borde gälla fler föreningar/sammanslutningar och inte bara SD.
 • Hur startade mccarthyismen? Hur många yttrar sig på samma sätt som du @brocCooLi just nu runt om i världen, men vill istället peka ut homosexuella? Ser ni inte risken med att demonisera sina meningsmotståndare?
 • vet inte riktigt hur du jämför saker nu.
  jag är för demokrati, yttrandefrihet och lika rättigheter för alla människor men emot rasister/nazister/osv som vill avskaffa demokratin, yttrandefriheten och lika rättigheter.

  det är en enorm skillnad på att vara emot sådana element som vill avskaffa demokratin, yttrandefriheten och lika rättigheter och att vara emot demokratin, yttrandefriheten och lika rättigheter.
  det hoppas jag verkligen att du förstår @Pellevin
  eller du tycker inte det är okej att göra motstånd? att säga nej?
  hur länge ska vi vänta för att det ska vara okej? när läger börjar byggas? när människor börjar dödas?
  när tycker du det är okej att säga nej och göra motstånd?
 • Jag tycker du är lite historielös. Många av de argument du nu anför användes i början av 50-talet för att förfölja påstådda kommunister i USA.

  Du kastar sannolikt över 20% av Sveriges röstberättigade i rasist/nazist-korgen om du jämställer SD med de grupperna. Det är möjligt att så många svenskar är rasister/nazister, men jag betvivlar starkt att de håller med om det.

  Ett av demokratins stora problem är att du måste acceptera att icke-demokrater får göra sina röster hörda om du skall ha en fungerande demokrati. I allra värsta fall kan demokratier avskaffa sig själva, det har hänt ett par gånger i Nordafrika. Men om vi inte är villiga att ta den risken så kommer vi inte heller ha en demokrati värd namnet.

  Så jag respekterar inte att vissa grupper skall tystas på icke-demokratiskt sätt för att skydda demokratin. Den som förespråkar det förtjänar inte att leva i en demokrati.
 • Men Sverok tystar väl inte SDare (eller andra antidemokrater)?
  De säger bara att deras högsta representanter inte kan sitta på två stolar samtidigt.
  Det är tom ett förstärkande av deras partipolitiska obundenhet att de ytterligare distanserar sig från partiet.
  Det beslutet är ju i allra högsta grad demokratiskt eftersom det är fattat på kongress, det högsta beslutande organet.
  Det är mig veterligen ingen sverigedemokrat som blivit utesluten, alla får vara medlemmar och anslutna till båda föreningarna.

  Det faktum att fd ordförande väljer att stå på listan till fullmäktige (på plats 11 i valkrets 2) efter att han klivit av som ordförande kan också ses som ett uttryck för behovet av att riksorganisationen ska ses som oberoende.
 • @suncar Jag är inte säker på vilket inlägg du svarar på nu. Diskussionen mellan @brocCooLi och mig har såvitt jag förstår inte med Sverok att göra längre.

  Och så finner jag det rätt konstigt att du finner ett utpekande av ett parti som förhöjande av nivån av partipolitisk obundenhet. Med det resonemanget borde följa att utpekande av två partier är att i ännu högre grad vara partipolitiskt obundet. Och om man då väljer att peka ut alla partier utom ett på det sättet vore man extremt obunden.
 • Punkten då detta inte längre har något med Blood Bowl att göra är passerad.

  Antingen får ni släppa diskussionen eller föra den tillbaka på ett spår som är relevant för detta forum.
 • @Mago du har helt rätt.
 • Inte så mycket respons på mitt inlägg. Men för att ge ett exempel av vart vi är på väg i dagens samhälle:

  https://samnytt.se/med-utestangs-fran-stockholms-pride-kommer-att-ordna-ett-alternativt-evenemang/


 • Men Buckan, du vet att den där artikeln du länkade till är skriven av Egor Putilov va?
  Den rysslandssponsrade drevstartaren som till slut fick lov att sluta från SD:s riksdagskansli för att han var bedömd som en risk för rikets säkerhet?
  Det är ju inte ett helt onyanserat inlägg i debatten.
 • samhällsnytt är väl det nya namnet på avpixlat?
 • Finns Egor Putilov? Jag trodde det var en pseudonym.
 • googlade och stämmer bra Pellevin, är en pseudonym. men verkar som om ingen riktigt vet vem det är om jag fattade rätt?
  verkar ha haft 4 olika namn/folkbokföringsnamn.
 • rekommenderar wikisidan om honom. riktigt intressant och lite lagom konspirationsteoretisk

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Egor_Putilov
 • Aha, är det såhär det känns att ha rätt en gång?
 • Jag ursäktar isåfall. Jag läste om detta i Dagens samhälle och delade sen från fb-flödet av misstag denna rewrite med snarlikt namn. Känns som en blunder ens mormor gör på fb.

  https://www.dagenssamhalle.se/debatt/varfor-portas-medborgerlig-samling-fran-pride-23120
 • Precis, för att föreningen tycker att MED inte ställer upp på grundläggande saker i deras värdegrund. Pride är superpolitiskt.
  Såhär beskriver deras tidigare ordförande Christian Valtersson det (han jobbar för MP i Stockholms stadshus):
  ”Följande har hänt:

  Det obskyra högerpartiet ”Medborgerlig samling” har en partiledare som gjort transfoba uttalanden, bland annat om att T och Q inte har med hbtq att göra och att trans skulle vara en ”livsstil” och inte handla om könstillhörighet.

  Stockholm Pride, en festival till för just alla hbtq-personer, väljer att tacka nej till partiets förfrågan om att delta som utställare under Stockholm Pride. Precis som man alltid tackar nej till förfrågningar från organisationer som inte delar deras värdegrund om att stå upp mot homofobi OCH transfobi, mot rasism och för alla människors lika värde. Vare sig mer eller mindre. Stockholm Pride hänvisar i beslutet tydligt till flera transfoba uttalanden av partiets ledare. Glasklart så långt.

  Därpå rasar företrädare för och sympatisörer till Medborgerlig Samling mot beslutet i sociala medier. Ingenstans bemöter de hänvisningarna till de transfoba uttalandena. Istället så är de plötsligt djupt kritiska mot att festivalen skulle vara vänstervriden, att man mottar skattepengar och att man minsann inte representerar alla hbtq-personer. Alltså samma festival de nyss ville vara en del av.

  I kölvattnet av den här diskussionen så skriver jag själv några kommentarer till försvar för pridestyrelsens beslut. Inga långa utläggningar, utan bland annat klargöranden av missförstånd som att man skulle vara finansierad av skattepengar (ungefär 90 procent av intäkterna är från biljetter och sponsorer).

  Jag får då en stor mängd hatiska kommentarer och påhopp. Bland annat skriver Alexander Bard, medlem och aktiv i Medborgerlig Samling, att jag är ”vår tids fascist”, att mina åsikter är ”diktatoriska fasoner” och att jag vill att människor ska ”straffas med utfrysning och förbannelse”. I direktmeddelanden till mig utvecklar han och kallar bland annat styrelsen för Stockholm Pride för ”de små kräken”.

  Låt oss klargöra några saker:

  1. Det tonläge som Bard och flera andra MED-sympatisörer använde sig av hör inte hemma i den offentliga debatten. Ingen förtjänar att bemötas så. Alldeles oavsett var man står i sakfrågan.

  2. Stockholm Pride är en ideell organisation. Vilka ideella organisationer tvingar vi upplåta plats och utrymme på sina egna arrangemang åt dem som motarbetar samma organisation? Jag tycker det vore orimligt att tvinga Moderaterna att släppa in Kommunistiska Partiet som utställare på sina kongresser (trots att M tar emot offentliga medel). Lika lite har Svensk Gris en skyldighet att ta in annonser från Djurens rätt i sin medlemstidning eller Svenska Kyrkan någon skyldighet att släppa in Humanisterna i predikstolen under gudstjänsterna.

  3. Stockholm Pride finansieras av biljettintäkter och sponsorintäkter. Det lilla bidrag som man får av staden är normalt lägre än kostnaden för hyra av Östermalms IP eller Kulturhuset (en aning högre just i år när det är EuroPride, men det förändrar inte grundförutsättningarna). Att härja om att strypa tillflödet av skattepengar till Pride bygger i grunden på en vanföreställning kring hur festivalen finansieras.

  4. Stockholm Pride är till för hbtq-personer. Alla hbtq-personer ska känna sig välkomna. Behoven av festivalen är störst i de grupper som blir utsatta för mest diskriminering. Det vill säga just transpersoner, intersexuella eller queera. Alla aktörer som deltar under festivalen, oavsett om det är sponsorer, utställare i parken, de som går i paraden eller de som arrangerar seminarier i Pride House gör det på målgruppens villkor. Pride finns alltså till för bland annat just transpersoner, inte för att erbjuda något enskilt parti en arena att föra ut sin politik.

  5. Gång på gång framförs att Stockholm Pride skulle vara för höger, för vänster, för kapitalistiskt, för aktivistiskt och så vidare. När jag var prideordförande gick vi till botten med bilder som påstods föreställa extrema budskap i Stockholm Prides parad (t.ex. ”kaptalism är mord”). Gång på gång visade det sig att det var taget från helt andra sammanhang och att påståendena inte stämde. Stockholms prideparad är städat och alla aktörer åläggs att ha budskap som handlar just om hbtq-frågor och inget annat.

  6. Ett arrangemang med cirka 20000 i festivalparken, 45000 i paraden och 450000 åskådare till paraden väcker känslor och berör. Uppenbarligen lyckas man år efter år samla en stor politisk bredd och många aktörer bakom sig. Obskyra krafter försöker gång på gång sätta bilden att Pride skulle vara extremt åt ett eller annat håll. Det stämmer helt enkelt inte. Pride är en folkrörelse, en människorättsrörelse och en manifestation för människors lika värde. Låt det förbli så, och inte kidnappas av krafter med dolda agendor oavsett vad deras ideologiska utgångsläge är.